Çocuk Odası Duvar Kağıdı Nasıl Seçilir?

çocuk odası duvar kağıdı

Yetişkinler yatak odası, giyinme odası ve salon gibi alanlarda vakit geçirebilirken, çocuklar neredeyse her etkinliği kendi odalarında gerçekleştiriyor. Bu nedenle çocuk odalarını sadece uyku uyunan bir yer olmaktan çıkarıp eğlence, öğrenme ve dinlenme ihtiyaçlarına göre tasarlamak gerekiyor. Çocuk odasında küçük bir dokunuşla büyük değişimler yaratmak istiyorsanız, duvar kağıtları iyi bir başlangıç olabilir. Ortamın özelliklerini yeniden tanımlayan çocuk odası duvar kağıdı modelleri için tüm püf noktaları bu yazıda derledik.

Çocuk Odası Duvar Kağıdı Nasıl Olmalı?

Yürümeye yeni başlayan bir çocuk evin her bölgesini keşfetme eğilimi gösterse de okul çağındakiler odalarında vakit geçirmeyi daha çok seviyor. Tam tersi bir durum gözlemliyorsanız, çocuğunuz odasını sıkıcı buluyor olabilir. 

Çocuk odası duvar kağıtları seçerken dikkat edilmesi gerekenler:

  • Çocuk odasındaki oyun köşeleri için parlak renkli, karmaşık desenli ve motifli duvar kağıtları kullanabilirsiniz. Yatak manzarasındaki dikkat dağıtan duvar kağıtlarının uykuya dalmayı zorlaştırabileceğini unutmamalısınız. 
  • İlginç desenlere sahip duvar kağıtları kullanmayı düşünüyorsanız, yatak başlığının arkası en iyi yer olabilir. Aynı şekilde yatağın karşısında yer alan duvarı pastel veya sıcak renkli duvar kağıtlarıyla kaplayabilirsiniz.
  • Çocukların ne kadar hızlı geliştiğini biliyorsunuz. Özellikle küçük çocuklar okul çağına geçince yeni ilgi alanları keşfederek öncekinden farklı renk, desen ve motiflere ilgi duyuyor. Tüm odayı yeniden tasarlamak zorunda kalmamak için renklerin psikolojik etkilerini de hesaba katarak uyumlu seçeneklere yönelmelisiniz.
  • Ortamı ferahlatan açık renkli duvar kağıtlarını veya zıt renklerin uyumlu bir kontrast yakaladığı geometrik ve çiçek desenli modelleri tercih edebilirsiniz. Eğer odanın boyutları küçükse açık renkleri ve zarif desenleri kullanmak daha faydalı olabilir.
  • İlham verici bir duvar dekorasyonu için duvar kağıtlarına ek olarak çocuğunuza ait çizimleri, çeşitli fotoğrafları ve duvar stickerı gibi objeleri de kullanabilirsiniz. 
  • Boydan boya duvar kağıtları kullanmayı düşünüyorsanız, mobilyalar tarafından engellenmediğine emin olmalısınız.

Yaş Gruplarına Göre Çocuk Odası Duvar Kağıdı Fikirleri

Çocukluk dönemi birçok gelişim evresi ve buna bağlı olarak farklı estetik algılar içeriyor. Söz konusu duvar kağıdı seçmeye gelince, çocuğunuzu yaşı önemli ipuçları verebilir.

bebek odası duvar kağıdı

0-1 Yaş Çocuk Odası Duvar Dekorasyonu

Birçok ebeveyn çocukları henüz doğmadan odasını sevgiyle donatmaya başlıyor ve genellikle pastel renkler, ilginç hayvanlar ve masalsı motifler tercih ediliyor. Peki, bebekler yaşamlarının ilk yılında dünyayı nasıl algılıyor? Bebek odası duvar kağıdı nasıl olmalı diyorsanız, aşağıdaki bilgiler işinize yarayabilir:

  • Bebekler doğduktan sonra görme becerileri genellikle 20 ila 30 cm mesafeyle sınırlı kalıyor ve esasen açık-koyu renk kontrastlarını algılayabiliyor.
  • Bir iki ay sonra nesneleri tanımaya başlayan bebekler kırmızı, mavi ve sarı gibi ana renklere ilgi gösteriyor. Bu aşamada henüz farklı renk sınıfları arasındaki ayrımı net olarak yapamıyorlar.
  • Bebek odası dekorasyonu için duvar kağıdında açık, sıcak ve mutluluk veren tonları seçmek akıllıca olabilir; ancak cinsiyetine göre pembe ve mavinin pastel tonlarıyla kendinizi sınırlamayın.
  • Bu yaş aralığındaki bebeklerin vizyonları her ay gelişiyor ve zamanla cisimleri uzaktan görme yeteneğine kavuşuyorlar. Bunun için yumuşak renklerin üzerine ilgi çekici figürlerden oluşan duvar stickerı gibi duvar süslerini tercih edebilirsiniz.
duvar kağıdı çocuk odası

1-3 Yaş Çocuk Odası Duvar Dekorasyonu

Yürümeye yeni başlayan çocuklar gelişim adımlarını hızlıca tamamlarken görme yetenekleri de iyileşiyor. Bu süreç üç boyutlu cisimleri fark edebilme, renk keskinliğini ayırt edebilme ve çoğu renkleri sınıflandırabilme gibi becerileri içeriyor.

  • Ayaklarının üzerinde durmaya başlayan çocukların ne kadar meraklı olduklarını söylemeye gerek yok. Ellerinin yetişebildiği her yere uzanan bu minik yaramazları odalarında tutmak için hem eğlenceli hem de rahatlatıcı duvar kağıtları seçmek gerekiyor.
  • En sevdiği çizgi filmlerin karakterlerini içeren bir duvar kağıdı küçük çocuklar için iyi bir başlangıç olabilir.
  • Bu yaş grubundaki çocuklar tekrarlayan hareketlerle ince motor becerilerini geliştiriyor. Bununla birlikte yavaş yavaş konuşmaya başlayan çocuklar odaları hakkında söz sahibi olduklarını belirtebilir. 
  • İletişim becerileri geliştikçe rol yapma kabiliyetleri de ilerliyor. Bir masalı, hikayeyi veya üzerine konuşulacak bir temayı içeren duvar kağıtları hayal gücünü geliştirmek için ilham verici olabilir.
çocuk odası duvarı

4-6 Yaş Çocuk Odası Duvar Dekorasyonu

Bu yaş grubundaki çocuklar günün büyük bölümünü genellikle anaokulunda veya evde oyun oynayarak geçiriyor. Dünyayı algılayış şekilleri değişen anaokulu çağındaki çocuklar aynı zamanda önemli sosyal beceriler kazanıyor. 

  • Akran ilişkisi, hiyerarşiler ve insan etkileşimi konularında gelişmiş bir bilince erişen bu yaş aralığındaki çocukların odası artık eskisinden daha önemli.
  • Odasında sıkça vakit geçiren bir çocuğunuz varsa, duvar kağıdı seçiminde mutlaka fikrini almalısınız.
  • Odanın büyüklüğü ve planı gibi faktörleri göz önünde bulundurarak çocuğunuzun uygun bir duvar kağıdı seçmesine izin verebilirsiniz.
  • Bu yaştaki kız çocukları genellikle prenses çizgi film karakterleri, kediler, çiçekler ve tek boynuzlu at gibi fantastik figürleri tercih ederken; erkekler ise araba, uçak ve köpek gibi tasarımlara yöneliyor. Ancak her çocuğun kendine has zevkleri ve ilgi alanları olduğu unutulmamalıdır.
genç odası duvar kağıdı

7-12 Yaş Çocuk Odası Duvar Dekorasyonu

İlkokul çağındaki çocuklar için heyecan verici bir dönem ve hayatlarının en önemli dönüm noktalarından biri başlıyor. Bu dönemde kişilikleri şekillenen ve özgüvenleri artan çocuklar için odalar artık ders çalıştıkları, dinlendikleri ve arkadaşlarıyla buluştukları bir alana dönüşüyor.

  • Duvar kağıdı seçerken istekleri konusunda oldukça kararlı olan çocuğunuzla uzun tartışmalar yaşayabilirsiniz. Siz genel bir uyum ararken çocuğunuzun uçuk kaçık fikirleri olabilir ve bunun tek çözümü uzlaşma. 
  • Odasına duvar kağıdı seçerken fikirlerine kulak vermeli, kendi fikrinize ikna etmeye çalışırken de dikte edici tavırlardan kaçınmalısınız. 
  • Taviz vermek zorunda kalırsanız, duvarların birini çocuğunuzun zevkine göre dizayn edebilir, diğerlerini ise uyumlu tonlarla dengelemeye çalışabilirsiniz.
  • Okul çağındaki çocuklar odalarında sıra dışı renk ve motifleri tercih edebilir. Bunlar genellikle favori sinema karakterleri, bilim kurgu dünyasına ait figürler veya gerçekçi tasvirlerden oluşuyor.
duvar kağıdı temizliği

Çocuk Odası Duvar Kağıdı Seçiminde Temizlik Faktörü

Herkesin bildiği gibi çocuk odaları evin geri kalan bölümlerine kıyasla daha dağınık ve kirlenmeye meyilli oluyor. Dolayısıyla seçim yaparken çocuk odası silinebilir duvar kağıdı tasarımlarına yönelmenizde fayda var. 

  • Çocuk odasına duvar kağıdı seçerken vinil kaplamalı seçenekleri tercih edebilirsiniz. Bu tip duvar kağıtları üstüne uygulanan süper ince bir akrilik ve polivinil klorür tabakası sayesinde tamamen silinebilir özellik kazanıyor. Bu tabakalar aynı zamanda duvar kağıtlarının neme karşı dayanıklı olmasını sağlıyor.
  • Bazı duvar kağıtlarında serigrafi, mika ve çim bezi gibi materyaller de kullanılıyor. Bu malzemeler kaliteli ve lüks bir görünüm kazandırsa da duvar kağıtlarını kırılgan ve temizlenmesi zor bir hale getiriyor.

Çocuk odasını yeniden tanımlamak, çeşitli dekorlarla güzelleştirmek en eğlenceli projelerinizden biri olabilir. Duvar kağıtlarının estetik vurgularıyla çocuğunuza ilham verici bir atmosfer yaratırken, onu da sürece dahil etmeyi unutmayın. Bu şekilde yaşam alanını içselleştirmesine ve özgüven gelişimine katkıda bulunabilirsiniz. Dikkat edilmesi gereken tüm detayları öğrendiğinize göre çocuk odası dekorasyonu için birlikte seçim yapmaya başlayabilir ve devamında hayal gücünü harekete geçiren yeni objeler eklemeyi düşünebilirsiniz.